9 Disember 2012

DIY: Christmas Wreath.

Hye Blogger! Happy Weekend and Happy December!!.and yes sebut pasal December, Christmas is just around the corner guys.yeayy!.Walaupun masih terlalu awal nak update pasal Christmas, tapi tak mengapa sebab hari ni nak share satu lagi DIY project yang berkaitan dengan Christmas..iaitu Christmas Wreath. Tak sah kalau masa nak dekat-dekat perayaan, akan kelihatan lambakan barang perhiasan dari sekecil-kecilnya hinggalah sebesar-sebesarnya..Rambang mata bila menengokknya..betul tak? Lepas tu mulalah nak beli ini, tengok yang satu lagi tu comel pun nak beli jugak..boleh dikatakan semuanya cantiklah. Arrgghh, fed up sebentar dibuatnya..Untuk tidak memoningkan kepala, I'm end up dengan buat sendiri lagi bagus..jimat dan sangat puas hati sebab semua barang dah ada untuk membuatnya.

 Dah lama sebenarnya nak buat christmas wreath ni cuma tak berapa confident takut hasilnya sama ada tak menjadi ataupun paling dahsyat hasilnya nampak pelik. Sekarang aku nak tunjukkan cara membuat Christmas Wreath. Now, are you excited?..

Ini adalah Christmas wreath yang dah siap aku buat. What say you guys? small and simple..nak letak hiasan lebih-lebih takut crowded pulak..My christmas Wreath dah siap.Now its your turn guys.

Bahan-bahan yang diperlukan :

1. Dawai: Digunakan untuk membuat bentuk wreath (Bentuk Bulat).
2. Gunting Dawai: Untuk menggunting dawai.
3. Reben: Digunakan untuk menggantung wreath.
4. Kain: Akan digunting kecil dan diikat pada dawai.
5. Hiasan: Terpulang bagaimana anda hendak menghias xmas wreath anda bila ianya dah siap. Nak letak bunga or Bow Ribbon pun boleh.

Cara-cara Membuat: 

 Step 1: Buat bentuk bulatan pada dawai tersebut..Besar atau kecil bentuk bulatan adalah terpulang kepada anda.

Step2: Gunting kain kepada bentuk kecil. Ukurannya terpulang juga kepada anda..paling penting, gunting dalam kuantiti yang banyak dan bentuk kain yang ingin digunting jangan terlalu panjang dan lebar. Aku tak dapat bagi ukuran yang specific sebab main gunting je..hehe.


Step 3: Ikat kain yang dah digunting tadi dekat dawai yang dah dibuat bentuk bulatan. Cara mengikatnya ialah ikatan simpul atau mati. dan paling penting, ikat kain tersebut pada dawai secara rapat supaya nampak padat. Naa, senang kan?.


Step 4: Ikat Reben ditengah-tengah christmas wreath sebagai penggantungnya..now dah halfway..tinggal nak tambah hiasan sahaja lagi..yeay!!

Yeayy!!Dah siap pun..now is you turn guys..Gudluck okayy?


Another Christmas Decoration yang sempat aku buat..Tak lengkap rasanya kalau Christmas tanpa kad Krismas kan?


4 ulasan:

  1. cantik!menarik! terer2..good job ^ ^

    Hi, jemput view blog QIOS, jom! Ada macam2. Ada arts decoration, pre-loved, accesory, men apparel, tips on fashion,hair,makeup,and lots more!
    www.qiostestblog.blogspot.com

    Merry Christmas in advance ^ ^

    BalasPadam
  2. Syaza Syahira: Thank You Dear! :)

    BalasPadam