21 Ogos 2011

Tutorial untuk Blog # 2: DOWNLOAD FONT COMEL.

Hari ni aku sekali lagi memenuhi permintaan seorang kawan iaitu Gee yang mahu aku tunjukkan cara bagaimana aku dapat font comel macam kat header diatas tu dan transparents kan font tersebut. Sebenarnya ada banyak benda pasal blog ni aku tak tahu buat..Benda ni semua pun aku belajar dari Ayin..Berguna jugak kan bila kita kongsi ngan orang lain..Tq Ayin..muahh3.hehe.

Okay Gee..anda dah bersedia ?.Jom kita belajar..

Langkah Pertama: Kita mesti pegi website "CUTE FONT" untuk mendapatkan font yang comel-comel untuk header nanti.


Dah? Sebagai contoh, aku akan ambik font "jigsawtrouserdrop" dan korang download la mana2 font yang korang berkenan ye.  Ada 2 jenis download kat situ kan ?..aku pun tak tahu apa ke benda tu, selalunya aku klik Win Truetype. Pas tu klik save file dan tekan ok.

Langkah 2 : Dah download ?
Sekarang ada 2 cara untuk kita mengetahui lokasi font yang kita download tadi.

Cara Pertama :
Klik Window > Klik User > Klik Download.









Cara Kedua :
Bagi anda yang memang ada auto keluar download lagi senang. Right Click je kat font yang anda download. Lepas tu Click Cointaing Folder.
Dah jumpa lokasi font yang di download tadi ?

Langkah yang seterusnya adalah kita nak save font yang di download tadi supaya kita sentiasa boleh menggunakannya.

Bagaimana ?

  • Right Click kat font yang korang dah jumpa lokasinya tadi.
  • Tekan Extract All - Lepas tu akan keluar word "Extract Compressed (zipped)" Folder. Kemudian tekan Continue ye.
  • Lepas tu tekan je Right Click kat font tu dan Click Copy.
  •  Pergi Window dan Type Font. (Pas tu jangan lupa tekan enter)
  • Lepas tu paste kan je font yang korang dah copy tadi dan Click Continue okay?..

Okay..kerja yang pertama dah settle..kita dah download font yang comel..panjang berjela huraian aku..harap korang paham ye..kalau ada apa-apa pertanyaan, kemukakan kat ruangan komen ye. Next entri kita nak ajar macam mana nak guna font tadi kat blog dan cara transparentkannya..sama je ngan previous entry "transparency header"..nanti kita tunjukkan lagi link tu ye..

P/s :Selamat Mencuba ^___^. Have a great weekend bloggers!!






    6 ulasan: